Home > Uncategorized > Berenbos in Bosnië!

Het opzetten van een berenopvang in het buitenland, vergelijkbaar met Het Berenbos in Rhenen, staat al ruim twintig jaar hoog op de prioriteitenlijst van Bears in Mind. Er zijn nog steeds landen waar de problemen m.b.t. beren in gevangenschap (veelal in privébezit) groot zijn, en de enige oplossing een lokale opvang is. Maar een dergelijk project zet je niet zomaar op. Dit is voor een groot deel afhankelijk van betrouwbare lokale partners, de politieke situatie in het betreffende land, de wetgeving, maar ook de grootte van het berenprobleem en natuurlijk van de inhoud van onze ‘spaarpot’! Over de jaren hebben we geprobeerd het idee in diverse landen van de grond proberen te krijgen. Georgië, Albanië, Bulgarije… Iedere keer was uiteindelijk de commitment en politieke stabiliteit van de overheid het grootste struikelblok. Maar nu lijkt het dan toch echt te gaan gebeuren!

Duitsland 

In 2023 hielden we diverse online gesprekken met onze Bosnische partner NGO genaamd CZZS – Center for Environment – waarmee we sinds 2018 een samenwerking hebben. Toen hebben we een nationale survey door hen laten uitvoeren, waarin ze alle beren in gevangenschap in kaart hebben gebracht. Duidelijk werd toen dat een opvang in Bosnië van groot belang is om het probleem het hoofd te kunnen bieden. Want hoewel het illegaal is om een beer in privébezit te hebben, is er nauwelijks handhaving omdat er simpelweg geen plek is om de beren naartoe te brengen als ze in beslag genomen worden. En alle beren exporteren naar buitenlandse opvangcentra was en is nog steeds geen optie.  

In april van dit jaar heeft Bears in Mind een tweedaagse werkbezoek naar Zuid Duitsland georganiseerd met CZZS, samen met een afgevaardigde van het Bosnische natuurbeschermingsinstituut, een afgevaardigde van het ministerie van milieu en van de bosbouw federatie. De coalitie ontmoette elkaar in het Zwarte Woud, waar de collega’s van Stiftung für Bären een berenopvang hebben gebouwd volgens de laatste standaarden en kennis. Het park bevindt zich in een natuurlijke omgeving zoals we uiteindelijk voor ogen hebben in Bosnië. Niet zoals Het Berenbos, wat onderdeel is van een dierentuin, waarbij vooral het personeel en management wezenlijk verschillen van wat we voor ogen hebben in Bosnië en hoe de Duitsers het hebben georganiseerd. Vandaar dat we een eerste kennismaking organiseerden in Duitsland. De Bosniërs waren zeer onder de indruk van hetgeen de Duitse collega’s hadden opgezet en er werd veel kennis gedeeld en nog meer vragen gesteld. Afgesproken werd dat we zsm weer bij elkaar zouden komen, maar dit keer in Bosnië, om de opgedane kennis te projecteren op de plek waar de toekomstige opvang moet komen. En zo geschiedde! 

Drinić 

Op 3 juli reisden het team van Bears in Mind, samen met extern adviseur Douglas Richardson  naar Banja Luka in de Servische Republiek van Bosnië Herzegovina. We hebben Douglas voor dit project gevraagd vanwege zijn jarenlange ervaring in het ontwerpen van succesvolle beerverblijven over de hele wereld. Zijn voornaamste rol zal dan ook zijn om het opvangcentrum vorm te geven. De voorgestelde locatie van het opvangcentrum ligt vlakbij het kleine plaatsje Drinić, aan de rand van de Servische Republiek in het westen van Bosnië. De beoogde plek van 7,5 hectare is onderdeel van een zeer omvangrijk natuurlijk bosgebied, waar de drie grote roofdieren (lynx, wolf en beer) van Bosnië ook in het wild voorkomen. De 7,5 hectare is reeds omheind, met een ong. 1,5mtr hoog hekwerk, incl. schrikdraden. Dit hek is er 15 jaar geleden neergezet om herten binnen te houden. De schikdraden, gevoed door een zonnepaneel, zijn twee jaar geleden geplaatst. Het idee is nu om het hek op te knappen en te behouden als buitenste barrière om bezoekers van de berenopvang buiten te houden. Er zal een bufferzone komen en het belangrijkste hekwerk, het berenhek, zal volledig nieuw gebouwd worden in drie of vier verschillende zones. Daarnaast zullen er zogenaamde ‘holding areas’ gemaakt worden voor nieuwe of zieke beren, en zullen er diverse gebouwtjes komen voor o.a. voeropslag en bereiding incl. koel/vries gedeelte, een eenvoudig veterinair deel en kantoortje. Een paar honderd meter van de hoofdingang van het toekomstige beerverblijf staat al een restaurant en zijn drie accommodaties beschikbaar voor overnachting. Het gebied en alle gebouwen zijn eigendom en worden beheerd door de State Forestry Company, een privé entiteit. Na diverse brainstormsessies, besprekingen en strategische overleggen tussen het Institute for Nature Conservation (overheidsinstelling), het Center for Environment (NGO), het Ministerie van Landbouw en Natuur van de Servische Republiek, Douglas Richardson en Bears in Mind zijn alle partijen positief en zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven! In de volgende Berekrant zullen we meer schrijven over de voortgang van dit op één na grootste project van onze stichting, naast Het Berenbos.