Home > Uncategorized > Berenbos zonder beer Ljalja 

Bruine beer Ljalja, die in oktober 2021 door Bears in Mind naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen werd gebracht, is ingeslapen. De beer onderging recent een CT-scan waaruit bleek dat de spondylose in de wervelkolom en artrose op diverse plaatsen in het skelet die ook bij de eerste scan (in 2021) aan het licht kwamen behoorlijk waren uitgebreid. Ljalja liep weinig en erg stijf. Deze scan-uitslag in combinatie met bloeduitslagen die wezen op een mogelijke nieraandoening maakte dat we het lastige besluit om haar in te laten slapen, weloverwogen konden nemen. Ljalja is 28 jaar geworden.  

Van speeltuin naar Berenbos

Samen met Malysh kwam Ljalja eind oktober 2021 na maandenlang wachten naar Het Berenbos. Met behulp van de crowdfunding ‘Beregoeiereis’ zijn Ljalja en Malysh gered uit de kinderspeeltuin in Oekraïne waar ze jaren hebben gezeten. Hier leefden ze in een kaal, betonnen hok met tralies, kregen ze slecht eten en zaten ze in hun eigen uitwerpselen. Op 10 december 2021 mochten ze na hun quarantaineperiode hun eerste stappen zetten in Het Berenbos! 

Toen we haar samen met Malysh gingen halen, uit Oekraine, uit haar vieze betonnen verblijf wisten we dat het een al wat oudere berin was en we zijn blij dat ze alsnog drie jaar heeft mogen ervaren hoe het is om beer te mogen zijn in Het Berenbos. 

Ljalja was een rustige beer maar was dapper en onderzoekend. Zij ging als eerste naar buiten na de quarantaineperiode terwijl Malysh wachtte totdat Ljalja hem kwam halen. Ljalja heeft afgelopen winter, net als Malysh een heuse winterslaap gehouden. Toen ze daaruit wakker werd dit voorjaar, nam haar gewicht niet (zoals gebruik) toe, en was al snel duidelijk dat ze moeilijk liep en mogelijk ook pijn had. 

Extra zorg door verleden 

Een CT-scan wordt met enige regelmaat gedaan bij alle beren in Het Berenbos, om de ontwikkelingen van het skelet goed te kunnen monitoren. De beren hebben voor hun komst naar Het Berenbos namelijk jarenlang in erbarmelijke omstandigheden geleefd, die ontwikkeling van dit soort aandoeningen kunnen veroorzaken en mogelijk versnellen.   Om Ljalja verder lijden te besparen hebben we met pijn in ons hart besloten om haar in te laten slapen. Ze heeft drie mooie jaren in Het Berenbos geleefd!