Home > Aziatische zwarte beer

De Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) is één van de iconische diersoorten in Pakistan, die in het bergachtige ecosysteem van het Raj-gebergte (HMR) leeft. In het grootste deel van zijn historische verspreidingsgebied in Pakistan zijn ze inmiddels uitgeroeid. De populatie neemt verder af en het verspreidingsgebied van deze soort krimpt door verlies en versnippering van leefgebied in. In verschillende valleien in de regio is de soort met lokaal uitsterven bedreigd. Beren worden geconfronteerd met de steeds groter wordende menselijke bevolking en infrastructuur, stroperij voor de handel in lichaamsdelen (voor medicijnen) en concurrentie met een steeds grotere veestapel om beperkt voedsel.

Extreme weersomstandigheden, moeilijk terrein en politieke onrust maken wetenschappelijk onderzoek in het leefgebied van deze beren in Pakistan een enorme uitdaging. Dit betekent dat basis informatie over het verspreidingsgebied van de soort nog steeds nauwelijks of anekdotisch is. Gebrek aan dit soort informatie zorgt er weer voor dat provinciale bestuurders en natuurbeschermingsorganisaties hun programma’s en beheersplannen niet goed op de berenpopulaties kunnen aansluiten.

Dit project van het Wildlife Ecology Lab van de Universiteit van Haripur (dat sinds 2024 financieel wordt ondersteund door Bears in Mind) heeft tot doel informatielacunes, verspreidingspatronen, populatiedynamiek, mens-beer conflicten en interacties over verlies van vee en gewasschade op te vullen en belangrijke beschermde gebieden te identificeren. De moderne gegevensverzameling en analytische benaderingen zullen worden toegepast om een wetenschappelijke database van beren in HMR op te bouwen. Bewustmakingscampagnes met lokale gemeenschappen en training van rangers worden ook gefaciliteerd tijdens de projectactiviteiten.

Natuurbeschermingsmaatregelen in Bangladesh zijn voornamelijk gericht op grote charismatische diersoorten in de Sundarbans, zoals Bengaalse tijgers (Panthera tigris tigris). Buiten de Sundarbans is er nauwelijks aandacht voor (en onderzoek gedaan naar) de ecologie, lokale perceptie en mens-dier conflictbeheersing voor soorten als de Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) en Maleise beren (Helarctos malayanus) in het zuidoosten van het land. Hier leven soorten in het Chittagong Hills Tract (CHT), een belangrijk gebied bestaande uit primair bosgebied en bewerkte landbouwgronden.

Aziatische zwarte beren en Maleise beren leven zij-aan-zij in het CHT, maar er is tot op heden geen onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de foerageerecologie en interactie tussen deze beersoorten. Incidenten tussen mens en beer suggereren dat verlies en versnippering van geschikt leefgebied (bossen) en vermindering van natuurlijk voedsel de kans op conflicten hebben vergroot, aangezien beide beersoorten regelmatig gecultiveerde gebieden bezoeken. Dit resulteert met regelmaat in het doden van de betreffende beren. Het gebrek aan systematisch onderzoek en gerichte inspanningen voor het behoud van beren in het algemeen, in combinatie met de onophoudelijke trend van verlies van leefgebied en stroperij, vormt een aanzienlijk risico op lokale uitsterving. Bovendien vergroot het gebrek aan kennis over beren bij de lokale gemeenschappen de uitdagingen bij het implementeren van effectieve beschermingsstrategieën.

Er is dus dringend behoefte aan uitgebreid onderzoek en beschermingsinitiatieven gericht op beren in de CHT-regio, om lokale uitsterving te voorkomen en het samenleven tussen beren en mensen te bevorderen.

Het doel van het project is om kennis over de verspreiding van beren en het gebruik van leefgebieden in een door de mens gedomineerd landschap te vergroten, en de lokale gemeenschappen te betrekken bij het leggen van een basis voor een langlopend berenbeschermingsprogramma in de regio.

Bears in Mind ondersteunt de Creative Conservation Alliance met dit project financieel sinds 2024.

Criminelen gebruiken ons land om op grote schaal streng verboden handel te drijven in traditionele Chinese medicijnen (TCM) waar bedreigde dieren en planten in worden verwerkt. Dat toont een onderzoek aan van vier organisaties. De Nederlandse stichtingen SPOTS, IUCN NL, Bears in Mind en ELI (een internationale autoriteit die onderzoek doet naar criminele netwerken achter illegale handel in wildlife) begonnen in 2021 met hun geheime onderzoek, dat leidde tot schokkende bevindingen. Deze werden in 2023 overgedragen aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij startten een vervolgonderzoek en recent vonden er huiszoekingen, inbeslagnames en een arrestatie plaats. Het onderzoek loopt nog.

Inspecteurs van NVWA doorzoeken een grote hoeveelheid aan TCM producten (c) NVWA

Onderzoek SPOTS, IUCN NL, ELI en Bears in Mind

Illegale handel in wilde dieren is een zeer lucratieve en groeiende vorm van georganiseerde misdaad. Toch blijft deze vorm van criminaliteit veelal onderbelicht. Het was de reden voor SPOTS, IUCN NL, Earth League International (ELI) en Bears in Mind om een onderzoek te starten naar deze illegale handel in Nederland en de EU. De focus van het onderzoek lag op de handel in bedreigde diersoorten die gebruikt worden als ingrediënt voor traditionele Chinese medicijnen (TCM). Een specifiek gedeelte van TCM gebruikt bedreigde planten en lichaamsdelen van wilde dieren als ingrediënt. Door die vraag komen verschillende bedreigde diersoorten onder nog meer onder druk te staan. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de neushoorn, het schubdier (pangolin) en de tijger.

Meer en meer wordt in TCM producten gewerkt met zogenaamde vervangende dieren. Zo worden luipaarden, leeuwen, sneeuwluipaarden en jaguars gebruikt als vervanger van de tijger en de Afrikaanse pangolin als vervanger van de (uitstervende) pangolin in Azië. Het zorgt voor een toenemende druk op vele al met uitsterven bedreigde dieren en planten.

In 2021 werd gestart met het onderzoek welke zich richtte op Nederland en de EU. Zoals gezegd; de bevindingen waren schokkend.

Nederland spil in illegale handel voor TCM

Uit het door ELI verrichte onderzoek, komt naar voren dat Nederland een belangrijke doorvoer, – alsook bestemmingsmarkt is voor TCM-producten die ingrediënten bevatten van bedreigde planten- en diersoorten waarin niet gehandeld mag worden en dus illegaal zijn. Het Nederlandse criminele netwerk dat uit het onderzoek naar voren kwam, wordt ervan verdacht deze uit China te hebben geïmporteerd, de materialen te hebben gebruikt om illegale TCM-producten te maken en deze vervolgens binnen Nederland en andere EU-landen te hebben gedistribueerd. Deze illegale TCM-producten bevatten verboden ingrediënten zoals schubben van het schubdier, hoorn van neushoorn en tijgerbotten.

De illegale TCM-producten worden hierbij vaak samen met legale producten vervoerd, zodat het voor opsporingsdiensten moeilijker is om ze te identificeren. Uit het onderzoek blijkt verder dat dit criminele netwerk eveneens betrokken is bij andere vormen van zware criminaliteit zoals het witwassen van geld en drugshandel en in het verleden mensensmokkel.

Belt and Road Initiative

Uit ELI’s onderzoek kwam verder naar voren dat de illegale producten veelal per trein worden geëxporteerd naar de EU vanuit China. Deze treinroute is onderdeel van de zogenaamde Belt and Road Initiative van China; een ontwikkelingsstrategie van China waarbij het land handelsnetwerken aanlegt over de hele wereld. Door de aanleg van infrastructuren in landen met grote biodiversiteit, wordt ook de illegale handel in bedreigde planten en dieren gemakkelijker. Dit is bijvoorbeeld te zien in de illegale handel van jaguars. Met een toenemende invloed van China in Zuid-Amerika, is de illegale handel in dit dier explosief gegroeid. Jaguar lichaamsdelen worden in TCM gebruikt ter vervanging van de tijger.

Deze illegale handel leidt niet alleen tot een afname van de biodiversiteit en het nog verder onder druk zetten van al bedreigde planten en diersoorten. Het leidt ook tot enorme zoönotische risico’s. De COVID-19 pandemie met wereldwijd meer dan drie miljoen doden en een miljardenschade aan economieën, is zeer waarschijnlijk begonnen op een wildlife markt in China. Deze markt stond bekend om de verkoop van wilde dieren waaronder veel dieren die gewild zijn in een gedeelte van TCM zoals vleermuizen en pangolins (schubdieren).

Oproep aan de politiek – neem wildlife crime serieus!

Uit het onderzoek komt naar voren dat er achter de illegale handel in dieren en planten grootschalige, internationale criminele netwerken schuilgaan die zich ook bezighouden met andere vormen van zware criminaliteit zoals het witwassen van geld en drugshandel. Nederland kan een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van wildlife crime en het oprollen van deze criminele netwerken. Nederland is een belangrijke schakel in de illegale handel, zo bleek ook uit het onderzoek.

Volgens de vier organisaties is het van het grootste belang dat de politiek meer gaat inzetten op structurele aandacht voor wildlife criminaliteit. Daarbij is ook specifieke aandacht nodig voor de rol die TCM speelt binnen deze vorm van misdaad. Zij doen een dringende oproep aan de politiek om meer middelen beschikbaar te stellen, zowel mankracht als financiële middelen. Ze roepen de NL regering ook op om dit onderwerp te agenderen bij internationale overleggen die gaan over Biodiversiteit en bij instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de oprichting van een wildlife unit die geheel gespecialiseerd is in de aanpak van illegale handel in bedreigde soorten, behoort tot de aanbevelingen die gedaan worden in het onderzoeksrapport van de organisaties. Meer aandacht is nodig, aldus de betrokkenen, omdat het de verwachting is dat wildlife crime de komende jaren flink zal blijven groeien.

Verwachte groei van traditionele medicijnen

Volgens de WHO worden traditionele medicijnen door zo’n 60% van de wereldbevolking gebruikt en zijn ze, aldus de WHO, voor veel mensen de enige toegang tot medische zorg. De WHO ziet een enorme potentie in traditionele medicijnen. De vier organisaties zijn daarom van mening dat het essentieel is dat de WHO zich uitspreekt tegen het gebruik van bedreigde dieren en planten in traditionele medicijnen.

Ook de Chinese overheid zet sterk in op de uitbreiding van het gebruik van TCM en heeft dit opgenomen in hun vijfjarenplannen. Hierdoor is het de verwachting dat de (illegale) handel in bedreigde dieren en planten alleen maar zal toenemen. Naar verwachting zal de geschatte waarde van TCM zal in 2030 ongeveer 1 biljoen dollar zijn.

Het hele (Engelstalige) onderzoeksrapport met daarin de aanbevelingen is via deze link te lezen.

Photo header: Britta Jaschinski/ IUCN NL

De afgelopen jaren heeft West-Nepal te maken gehad met een toenemend en buitensporig conflict tussen mens en dier, dat resulteerde in het doden van bijvoorbeeld beren als vergeldingsmaatregelen. Basisinformatie over conflicten, status en verspreiding van beren in het algemeen, ontbreken voor het ontwerpen van maatregelen voor de bescherming van beren en het beperken van conflicten.

Deze studie, sinds 2023 ondersteund door Bears in Mind, zal de status en ernst van de conflicten tussen de Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus laniger) – en mensen beoordelen en vooral een populatieonderzoek uitvoeren in Rara National Park, Nepal. Het onderzoek zal worden uitgevoerd naar aanleiding van een enquête en een vragenlijstonderzoek om de bezettings- en habitatbeïnvloedende variabelen te beoordelen, evenals de perceptie van mensen in het conflictgebied.

De studie zal eveneens de nadruk leggen op het natuurbeschermingsprogramma in coördinatie met lokale gemeenschappen en scholen, gelegen in de nabijheid van het berenhabitat, met als doel het verminderen van mens-beerconflicten, het vergroten van het bewustzijn van de gemeenschap over het belang van veiligheidsmaatregelen voor beren, en het bewustzijn van de juridische status met betrekking tot stroperij en jacht op beren.

Beren zijn gewild voor gebruik in traditionele medicijnen, voor consumptie en als huisdier. Indonesië, een bekend epicentrum van de illegale handel in wilde dieren en planten, kent een bloeiende handel in beren, maar er is nog maar heel weinig bekend over de huidige status van deze handel. Dit gebrek aan informatie vormt een obstakel voor natuurbeschermingsacties en belemmert de inspanningen om deze illegale handel te beëindigen en uiteindelijk beren in het wild beter te beschermen.

Het begrijpen van de drijvende krachten achter deze handel, de herkomst van de beren en andere relevante dynamieken is essentieel voor het ontwikkelen van een strategie om deze misdaad tegen te gaan. Het onderzoeken van juridische afschrikmiddelen, zoals inbeslagnames en straffen, is ook essentieel om de handhavingsinspanningen beter te ondersteunen en beleidsbeslissingen te onderbouwen. Hoewel er enig werk is verricht om deze informatie te verzamelen en samen te stellen, ontbreken belangrijke gegevenscomponenten of zijn ze verouderd, wat de inspanningen voor natuurbescherming belemmert.

Met financiële steun van Bears in Mind wil het team van Monitor Conservation Research Society (kort: Monitor) deze gaten in de kennis opvullen en de resulterende informatie gebruiken om effectieve handhavingsinspanningen te ondersteunen, het nationale beleid te versterken en de inspanningen voor natuurbehoud in Indonesië te katalyseren om beren beter te beschermen tegen de illegale handel in wilde dieren.

De illegale handel in wilde dieren en planten is een opkomende bedreiging voor het behoud van de biodiversiteit. Het is het meest prominent aanwezig in ontwikkelingslanden met een beperkte capaciteit om illegale handel aan te pakken en legale duurzame handelsregulering te reguleren. Beren worden voornamelijk gestroopt en verhandeld vanwege hun galblaas, die wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen die verband houden met medicinale tradities. Bijvoorbeeld ter behandeling van diverse ziektes van de Shoka-stam in India. Of in Traditionele Chinese Medicijnen, waar een uitgebreide illegale handel naar China het gebruik ervan stimuleert om galstenen, leverproblemen, koorts, hartziekten en oogirritatie te behandelen. Maar bijvoorbeeld ook in de traditionele Ayurveda en Tibetaanse geneeskrachtige tradities.

Na het sterk toenemende gebruik van berengal en de klinisch bewezen behandeling van leverziekten als gevolg van de aanwezigheid van ursodeoxycholzuur (ursodiol), begon het commercieel houden van beren voor berengal in de jaren tachtig. De bedreigde Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus), Maleise beren (Helarctos malayanus) maar ook bruine beren, worden bij voorkeur gekweekt voor gal. Dit komt vaker voor in China, waar het gebruik van berengal van in gevangenschap levende beren legaal is (hoewel het illegaal is gal van wilde beren te gebruiken).

Nepal ligt tussen India en China in, de twee grootste consumenten van traditionele medicijnen (bijvoorbeeld traditionele Chinese medicijnen in China; Ayurveda in India). Nepal heeft ook consumenten van traditionele medicijnen, waaronder Amchi, ook wel Tibetaanse medicijnbeoefenaars genoemd, Nepalese volksgeneesmiddelen en Ayurveda; en hebben het historische gebruik van delen van beren als remedie voor verschillende aandoeningen gedocumenteerd. Uit een recent onderzoek blijkt dat Nepal een doorvoerland is voor de handel in berengal van India naar China, terwijl er aanwijzingen zijn dat Nepal zowel een doorvoer- als een bronland is.

In dit licht ondersteunt Bears in Mind sinds 2023 dit project van Greenhood Nepal om de omvang van de handel in Nepal te onderzoeken en welke maatregelen genomen moeten worden om het behoud van beren te garanderen, en om mogelijke hiaten bloot te leggen.

Foto’s (c) Greenhood Nepal

Maleise- of honingberen (Helarctos malayanus) en Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) worden niet alleen bedreigd door verlies van hun leefgebied en illegale jacht voor met name hun lichaamsdelen, maar worden ook gevangen om levende beren te leveren aan galboerderijen. Dankzij de inspanningen van Bears in Mind partner Free the Bears (FTB) in Zuidoost-Azië, konden al bijna 400 beren worden gered. Hoewel de opties voor geredde beren meestal beperkt blijven tot levenslange zorg in opvangcentra. De meeste geredde beren die aankomen in de opvangcentra van FTB zijn jonger dan 3 jaar, en als zodanig zijn de lopende kosten van de zorg voor deze beren gedurende hun hele leven (vaak meer dan 30 jaar) aanzienlijk. Hoewel het opzetten van een programma voor rehabilitatie en het terugplaatsen in het wild een substantiële eerste investering kan vergen, zijn de resultaten van een succesvol programma (naast de potentiële voordelen voor het welzijn en de instandhouding van het ontwikkelen van succesvolle protocollen voor de vrijlating van Aziatische beersoorten) noodzakelijke stappen in de richting van betere bescherming van de beren en het opbouwen en in stand houden van de wilde populaties. Het kan daarnaast bijdragen aan onze kennis van de belangrijkste ecologische factoren van deze soorten.

Binnen dit project, sinds 2022 door Bears in Mind ondersteund, is men in Cat Tien National Park in Vietnam gestart met de ontwikkeling van een uitzetprogramma. Eerst zou met de bouw van afzonderings- en ‘rewilding’ faciliteiten gestart worden en met de ontwikkeling van essentiële activiteiten om een succesvolle terugplaatsing te garanderen. Tot op heden zijn er weinig pogingen ondernomen om geredde beren terug te plaatsen in de Zuidoost Aziatische regio, en de pogingen die eerder hebben plaatsgevonden, hebben beperkt succes geboekt vanwege een klein aantal geschikte kandidaten, een geschikte locatie en de juiste methodologie. Helaas is door verandering in Vietnamese wetgeving op dit moment niet mogelijk bouwwerkzaamheden uit te voeren in nationale parken. Aangezien dit project onderdeel uitmaakt van regionale inspanningen met soortgelijke activiteiten in Cambodja/ Laos/ Vietnam, is de focus tijdelijk verlegd naar Cambodja.

De kennis over de Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus ussuricus – ABB) in Rusland is laag onder het algemene publiek en leidt tot onwetendheid en onbegrip over de soort. Dit heeft weer tot gevolg dat er meer bedreigingen voor de populatie zijn door overheidsinstanties, de media, evenals een negatieve houding ten opzichte van beren door de lokale bewoners, die deze dieren ervaren (samen met andere grote carnivoren als Siberische tijgers) als een probleem en bedreiging.

Dit project, dat sinds 2021 door Bears in Mind wordt ondersteund, heeft tot doel de publieke perceptie & het bewustzijn van lokale bevolking, autoriteiten en media over de ABB en de huidige status van de populatie te vergroten; om het negatieve beeld over deze dieren te ontkrachten; om een informatieagenda te vormen die gericht is op het beschermen van deze soort en zijn leefgebied in Rusland, en het bevorderen van het samenleven van beren en mensen.

Het belangrijkste doel van het project dat Bears in Mind sinds 2020 ondersteunt is inzicht krijgen in de populatiedynamiek, maar ook het eerder ontwikkelde beheerplan en de implementatie daarvan voor een betere bescherming van Aziatische zwarte beren (ABB) en hun leefgebied in het district Chitral, Noord-Pakistan. In het kader van het project “Population Estimation and Conservation of Asian Black Bear in potential in Hindukush Region Chitral Pakistan” werd onderzoek uitgevoerd naar de populatie en op basis van de enquête werd de populatieverdelingskaart voor Chitral ontwikkeld en gedeeld met diverse belanghebbenden op lokaal en nationaal niveau. De handelsmarkt werd voor het eerst bekeken, om een overzicht te krijgen van de handel in berenonderdelen in de regio. Belanghebbenden werden geraadpleegd voor ABB-bescherming. Mens-Beer Conflicten werden beoordeeld en mogelijke preventieve maatregelen werden gedocumenteerd. Voor een effectieve bescherming van de ABB en zijn leefgebied is samen met de lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden een beheerplan ontwikkeld. Activiteiten werden ontworpen om Mens-Beer Conflicten te verminderen.

In het district Chitral blijft de ABB de minst bestudeerde en onderzochte diersoort, genomen over de afgelopen drie decennia. Vanwege de unieke klimatologische omstandigheden & ligging, maar ook de ecologische eigenschappen van het gebied, biedt het zuidelijke deel van Chitral een ideaal habitat voor ABB. Door gebrek aan gedegen onderzoek is de potentie van de regio voor de ABB nog vrij onbekend.

De afgelopen twee jaar heeft de lokale partner NGO ‘Mountain Society for Research & Development Chitral‘ de projectactiviteiten uitgevoerd. De focus lag met name op:

  • Verbeterd beheer van leefgebied voor ABB’s, waar duurzaam bos- en landbeheer en vergelijkbare natuurbescherming integreren.
  • Organisatie van bijeenkomsten om Mens-Beer Conflicten te verminderen en het levensonderhoud van lokale gemeenschappen te verbeteren.
  • Bewustwording en sensibilisatie bevorderen bij de lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden voor de bescherming van ABB (en de bescherming van leefgebied en biodiversiteit in het algemeen).

Bears in Mind zal de financiële steun in 2024 voortzetten met de nadruk op het versterken van de beschermde gebieden van de inheemse gemeenschap (ICCA’s) als instrumenten voor ABB-bescherming in Chitral, Pakistan.

Berengal wordt al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt, waarbij de markt in China voornamelijk betrekking heeft op gal van Aziatische zwarte beren. Ondanks de introductie van het houden van beren in Azië in de jaren ’70 om de handel in gal te bevoorraden, is er weinig bekend over de effecten van het fokken van beren in gevangenschap op de vraag naar gal van wilde beren, of de huidige impact die de handel in berengal heeft op wilde beren. Op het IUCN World Conservation Congress 2012 in Zuid-Korea leidde de bezorgdheid over het houden van beren voor gal tot de goedkeuring van Recommendation 139, waarin werd opgeroepen tot een “wetenschappelijk onafhankelijke, getoetste situatieanalyse” om de invloed van het houden van beren voor gal op de status van wilde populatie te evalueren.

Dit project zal rechtstreeks op deze aanbeveling ingaan, waarbij een consument- en marktbenadering wordt gehanteerd met behulp van methoden die zijn ontworpen om te begrijpen hoe de markt voor gekweekte berengal de markt voor wilde berengal heeft beïnvloed door de complexe interacties van deze twee markten te onderzoeken (zowel in termen van vraag en productbeschikbaarheid). Na de initiële financiering van diverse bijeenkomsten tussen experts van verschillende IUCN-groepen en de Chinese regering in 2013-2014, financierde Bears in Mind in december 2015 een enquête onder speciale doelgroepen zoals farmaceuten, die zeer nuttig was bij het ontwerpen van het vervolgonderzoek. In 2015 werden interviews afgenomen door een China-IUCN-team om belangrijke informatie te verzamelen over de handel in en de bescherming van Aziatische zwarte beren in China. Handel in deze zin omvatte de legale en illegale handel. Het omvatte ook de handel in levende dieren en hun onderdelen (berengal en berenpoten). De interviews werden afgenomen in een kwalitatief format, bedoeld als leidraad voor verder onderzoek en analyse.

2017 – 2019
Deze follow-up begon eind 2017, toen Bears in Mind een voortzetting financierde van de grootschalige studie onder leiding van de University of Oxford in het VK in nauwe samenwerking met de Sun Yat Sen University in China, de State Forest Administration en de IUCN-SSC Bear Specialist Group. De focus lag op de consumptie, het voorschrijven en de verkoop van berengal, wat resulteerde in één van de eerste datasets over de motivaties voor de consumptie van berengal in vier provincies in China.

Online consumentenonderzoek
Het team had een steekproef uitgevoerd onder 1.845 respondenten. De meesten (88%, n = 1621) hadden tijdens hun leven een of andere vorm van berengal gebruikt, waarbij meer dan 2/3 van deze consumenten (70,1%, n = 1145) het afgelopen jaar gal kochten. De meeste mensen (79,3%, n = 1.462) kenden minstens één gal-gebruiker, waarbij ouders en grootouders de meest opgegeven gebruikers waren. De meeste consumenten (85,6% (n = 1.388) verklaarden dat ze gal voor medicinale doeleinden hadden gebruikt, 64,1% (n = 1.036) meldden dat ze het hadden gebruikt als gezondheidsdrankje en 19% (n = 308) als geschenk. De meest voorkomende plaats waar mensen meldden dat ze gal kochten, was bij de apotheek (n = 1.142), gevolgd door een ziekenhuis (n = 1.045), met de minst opgegeven plek via een persoonlijk contact (n = 140). De meest voorkomende vorm waarin gal werd gebruikt waren oogdruppels (n = 749), waarbij thee het minst werd gerapporteerd (n = 42). Hoewel 390 mensen aangaven een berengalblaas te gebruiken, suggereren onwetendheid van respondent tussen de gerapporteerde bron van de gal en vorm, dat velen niet wisten welke bron van gal ze hadden gebruikt.

Online handel
Gegevensverzameling werd gedaan over online verkoop van berengalproducten op de binnenlandse markten. Informatie werd meestal verkregen van e-commerce platforms zoals Baidu en Bing.cn, evenals geselecteerde discussieforums zoals WeChat en social mediaplatforms, om inzicht te krijgen in de online handelsomgeving van zowel formele als informele interacties, en de interesse van consumenten voor specifieke berengal productsoorten, in het bijzonder van gekweekte en synthetische oorsprong.

2021 – heden
In januari-april 2021 werkten de Sun Yat-sen University (China) en de University of Oxford (VK) samen met verschillende belanghebbenden bij de consumptie van berengal; waaronder consumenten, apothekersmedewerkers en TCM-artsen, om gezamenlijk post-COVID19 strategieën te ontwerpen voor het terugdringen van illegale berengalconsumptie. In het bijzonder benadrukten de workshops dat consumenten en/of potentiële consumenten het beste zouden reageren op gezondheidsgerelateerde en op legaliteit gerichte berichten, terwijl het grote publiek het beste zou moeten reageren op legaliteit gerichte berichten en stimulansen om illegale consumptie te melden wanneer ze het zagen. In dit project zal het team interventies testen die in deze workshops zijn ontworpen met belangrijke doelgroepen, om hun effectiviteit te evalueren voor het terugdringen van illegaal berengalgebruik en -verkoop, en aanbevelingen doen voor toekomstige grootschaligere interventies. Naast het testen van de interventies, zal het team hun bevindingen ook gebruiken voor een groter publieksbereik, door een ‘beer-evenementendag’ te houden in de populaire dierentuin van Guangzhou, aangezien er een reeks evenementen en activiteiten zal plaatsvinden over het behoud van de biodiversiteit. Na de evenementen zal het team ook het educatief centrum van de dierentuin voorzien van wat educatief materiaal van het project.

Meer informatie volgt spoedig…