Home > Reuzenpanda

De reuzenpanda komt voor in de berggebieden van China. Ze leven voornamelijk aan de oostkant van het Tibetaanse Plateau, waar de panda in ongeveer 67 Chinese reservaten te vinden is. Rondom de ogen heeft de reuzenpanda heeft de reuzenpanda zijn kenmerkende zwarte vlekken waardoor zijn ogen erg groot lijken. Een ander, minder opvallend kenmerk is de zesde teen. De reuzenpanda heeft zes tenen aan de voorpoten in plaats van vijf. De vacht wordt gevormd door dikke, lange haren. De hoofdkleur is geelwit, de poten zijn zwart, evenals de ring om de ogen, de oorschelpen en een smalle band over de schouders.

Dieet
Hoewel de voorouders van de reuzenpanda vleeseters waren, is de reuzenpanda toch echt vegetariër. Hij eet voornamelijk bamboe. Een stukje vlees op zijn tijd slaat hij echter niet af. De spijsvertering van de reuzenpanda is gek genoeg niet ingesteld op het verwerken van bamboe en andere planten. Hij moet daarom veel en vaak eten, tot wel 10 tot 15 keer per dag en 10 tot 12 uur per dag!

Winterrust
Er gaan geruchten dat de reuzenpanda in winterrust gaat, maar hier zijn geen bewijzen voor.

Sociaal gedrag
Een wilde panda besteedt zijn dag voornamelijk aan rusten, eten en voedsel zoeken. Wanneer de panda zich bedreigt voelt klimt hij in een boom. Normaal gesproken leven ze op de grond. In principe leven panda’s solitair, behalve tijdens het paringsseizoen. Dan zoeken ze elkaar op. Recent onderzoek wijst echter uit dat er ook vaak kleine groepjes panda’s in grote gebieden leven, die – ook buiten het paringsseizoen – contact met elkaar hebben. Panda’s lijken erg schattig, maar zijn beslist niet ongevaarlijk. Het is voorgekomen dat een panda een mens aanviel uit irritatie.

Status
Het leefgebied van de panda wordt steeds kleiner en de IUCN-status van de panda is dan ook ‘kwetsbaar’. Ook zijn beperkte dieet kan voor een bedreiging zorgen. In China zijn een aantal natuurreservaten voor de panda en in de dierentuinen proberen ze met panda’s te fokken, wat erg moeilijk gaat. Pandavrouwtjes zijn uiterst kieskeurig in de selectie van de mannen. Naar schatting leven er nog ongeveer 1865 panda’s in het wild. Onderzoekers zijn momenteel bezig om door middel van fokprogramma’s, waarbij voornamelijk gebruikt wordt van kunstmatige inseminatie (KI), om de populatie in stand te houden. Maar helaas worden er maar weinig jongen geboren door de zeer korte vruchtbaarheidsperiode van pandavrouwtjes. De populatie in het wild zal dus niet snel groeien.

Factsheet Reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca)