Home > 2024

De populatie lippenberen neemt af in hun verspreidingsgebied als gevolg van aantasting van leefgebied, verlies van leefgebied en conflicten met mensen. Deze bedreigingen zullen naar verwachting toenemen door de toenemende verstedelijking en de vraag naar natuurlijke hulpbronnen. In het afgelopen decennium heeft menselijk ingrijpen in hun leefgebieden geleid tot een toename van het conflict tussen mens en lippenbeer in India.

Rajasthan, de grootste provincie van India, heeft beperkte wetenschappelijke gegevens over lippenberen. Bestaande studies richten zich vooral op de verspreiding, het dieet binnen één beschermd gebied en de lokale perceptie van de soort. Deze studies benadrukken de dringende noodzaak naar meer onderzoek vanwege de toenemende dreiging van stroperij en aantasting van leefgebied. Deze studie, die sinds 2024 wordt ondersteund door Bears in Mind, heeft tot doel de genetische variabiliteit en populatiestructuur in het zuiden van Rajasthan te onderzoeken met als doel data over het landschap en de genetische diversiteit te identificeren en ook bij te dragen aan het project van de IUCN Bear Specialist Group over het in kaart brengen van het verspreidingsgebied van Aziatische beren in het algemeen

De bescherming van brilberen in de Colombiaanse Andes kan worden versterkt door ecologische kennis over te dragen die vooropgezette, vaak negatieve en ongefundeerde of zelfs misleidende opvattingen over deze beersoort tegengaat. In plattelandsgemeenschappen zijn kinderen belangrijke doelgroepen om deze kennis te ontvangen en te delen. Ze kunnen nieuwe percepties over brilberen mee naar huis nemen en delen met hun families om zo de negatieve, indien aanwezige, houding ten opzichte van beren te veranderen. Deze percepties of ‘beleving’ over de brilbeer worden gepresenteerd en ontwikkeld in een educatieve ruimte op scholen waar de brilbeer het belangrijkste studieobject wordt voor groepen kinderen. Ze leren de meeste bijzondere kenmerken van de beer door middel van creatieve en speelse activiteiten op basis van biologische en ecologische gegevens die in hun lokale omgeving zijn verkregen.

Dit project, dat sinds 2024 wordt ondersteund door Bears in Mind, heeft tot doel brilberen les op scholen te implementeren in vier gemeenschappen in de buurt van het Mamakacha-gebergte, een beschermd gebied dat belangrijk is voor het behoud van beren in de oostelijke Cordillera van Colombia. Net als op andere plaatsen waar mensen in nauw contact staan met berenpopulaties, brengt coëxistentie vaak conflicten met zich mee. Het belangrijkste doel van het project is om actuele kennis over de brilbeer te verspreiden onder kinderen van plattelandsgemeenschappen in Mamapacha en zo de volwassen bevolking te bereiken en hen nieuwe perspectieven te bieden om het conflict tussen mens en beer te verminderen of voorkomen.

Of in het Spaans: Subiendo Montañas por el Oso Andino! Is een nieuw veelzijdig project gericht op het bereiken van twee hoofddoelen:

  • Enerzijds is het doel & de uitdaging om 12 belangrijke bergen in Ecuador te beklimmen, die symbool staan voor een toewijding aan inspanningen voor natuurbescherming.
  • Anderzijds zal het educatief project “Kennismaking met de Andesbeer” opzetten in de omliggende gemeenschappen, waardoor een educatieve en recreatieve ruimte wordt gecreëerd die gewijd is aan de Brilbeer.

Er zal er een ‘Natuur-communicatieprogramma’ worden gelanceerd om lokale gemeenschappen te betrekken en voor te lichten over het belang van het behoud van de Brilbeer en zijn hooggelegen leefgebied: de páramo.

Het project zal ook de participatie van het publiek uit de gemeenschappen en daarbuiten aanmoedigen door individuen uit te nodigen om de bergen samen met Brilbeer-onderzoeker Santiago Molina te beklimmen. Deelnemers dragen financieel bij en ontvangen als onderdeel van hun bijdrage een T-shirt of thermoskan met het logo van het project.

Door persoonlijk avontuur te combineren met gemeenschapsgericht onderwijs over natuurbescherming en beren, wil Molina en het team van de organisatie Kolibria een diepere waardering voor de bescherming van dieren in het wild stimuleren en duurzame natuurbescherming in de regio bevorderen.

Bears in Mind ondersteunt dit avontuurlijke project sinds 2024.

In de westelijke Himalaya van India leven de Himalaya bruine beer (Ursus arctos isabellinus) en de Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) in de nabijheid van mensen. Deze mensen, van wie velen afkomstig zijn uit verschillende inheemse groepen, zijn in de eerste plaats ofwel veehouders (bijv. de Bakerwals en Gaddis) of landbouwers (verbouwers van met name fruit zoals appels). Deze nabijheid van beren tot mensen wordt steeds meer vergroot door klimaatverandering, die tot gevolg heeft dat gewassen op grotere hoogtes verbouwd worden, wat het verlies van geschikt leefgebied voor beren tot gevolg heeft. Dit leidt tot meer negatieve interacties tussen mens en beer, waaronder, maar niet beperkt tot, meer plunderingen van gewassen door beren en aanvallen op vee. Het grootste deel daarvan wordt ‘beantwoord’ door de boeren of veehouders met het doden van beren als vergelding. Als de financiële gevolgen van het verlies van levensonderhoud door beren niet voldoende worden gecompenseerd, kan het illegale doden van beren als vergelding ook leiden tot toename in illegale handel in delen van beren voor traditionele medicijnen in m.n. China.

Op basis van deze informatie streeft het team er naar om een lokaal netwerk van aangewezen personen in specifieke regio’s te operationaliseren, om actief te werken aan interventies voor de bescherming van mensen en beren; het waarborgen van de bescherming van beren en tegelijkertijd het levensonderhoud van mensen te beschermen.

Bears in Mind ondersteunt het project sinds 2024.

Slechts ongeveer 17% van de naar schatting 17.000 km2 aan leefgebied van de Lippenbeer (Melursus ursinus) in Nepal is effectief beschermd. De onbeschermde populaties van Lippenberen zijn grotendeels beperkt tot de bossen van de Churia-heuvels. In het oostelijke deel van het Churia-gebergte ligt het Trijuga-bos dat ooit een bolwerk was voor Lippenberen, maar nu wordt geconfronteerd met ongekende bedreigingen.

Het team van WILD CARE (Wildlife Conservation and Research Endeavour Nepal) heeft de afgelopen drie jaar uitgebreide kennis opgedaan in dit gebied en het heeft een hoge mate van menselijke verstoring aan het licht gebracht, wat heeft geleid tot een lage berendichtheid, versnipperde verspreiding en conflicten, waardoor beren op de rand van lokaal uitsterven worden geduwd. Nu de basisgegevens zijn verkregen, is de uitdaging het verbeteren van het bewustzijn, de perceptie en het vermogen van de lokale bevolking om harmonieus samen te leven met Lippenberen en steun voor natuurbehoud te bevorderen.

Dit project, dat sinds 2024 wordt ondersteund door Bears in Mind, is ontwikkeld om deze uitdaging aan te gaan door middel van (i) uitgebreide bewustmakingscampagnes in lokale gemeenschappen en scholen, (ii) het voorlichten van bestuurders op lokaal niveau om de bescherming van Lippenberen op te nemen in richtlijnen voor bosgebruik & beheer, en (iii) betrekken van mensen werkzaam in de bosbouw over het monitoren van Lippenberen. Door de kloof tussen wetenschappelijk onderzoek en betrokkenheid van de gemeenschap te overbruggen, biedt het project hoop voor het voortbestaan van Lippenberen op de lange termijn in dit kritieke ecosysteem.

De provincie Paucartambo, gelegen in de regio Cusco in Peru, heeft diverse ecosystemen zoals graslanden en nevelwouden die het belangrijkste leefgebied vormen van de brilbeer (Tremarctos ornatus). Deze soort speelt o.a. een cruciale rol bij de verspreiding van zaden en het behoud van het ecologisch evenwicht. Hun voortbestaan wordt echter bedreigd door verlies van leefgebied, stroperij en conflicten met mensen. De provincie Paucartambo maakt deel uit van het grote Manu Biosphere Reserve. Het is belangrijk dat de lokale bevolking de soort kent en waardeert – de enige wijze waarop mensen respect krijgen voor een dergelijk dier en het willen beschermen.

Gezien de situatie van de brilbeer in deze provincie, is er behoefte aan een milieueducatief project dat gericht is op de verspreiding van kennis over zijn ecologie en de bescherming. Dit project, uitgevoerd door de organisatie Q’alachaqui met financiële hulp van Bears in Mind sinds 2024, is bedoeld om het bewustzijn over het belang van de bescherming van de brilbeer en zijn leefgebied te bevorderen door middel van educatieve activiteiten, interactieve workshops en de deelname van de lokale gemeenschappen. De doelgroep van het project zijn leerlingen van het basisonderwijs van onderwijsinstellingen in het district Paucartambo, aangezien kinderen de culturele link met de soort voelen, maar ze de impact die de brilbeer heeft op de lokale ecosystemen nog niet kennen of begrijpen.

De Himalaya bruine beer (Ursus arctos isabellinus) komt voor in landen als Afghanistan, China, India, Iran, Irak, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Nepal, Pakistan, Turkije, Turkmenistan en Tadzjikistan. In Pakistan hebben onderzoekers populaties bruine beren geregistreerd op 15 verschillende plaatsen, waarbij alleen het Deosai-plateau en het Khujarab National Park een toenemende populatie hebben als gevolg van beschermingsmaatregelingen. Er wordt verwacht dat overige 13 populaties afnemen. De Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) in de Himalaya regio heeft een beperkt verspreidingsgebied; van Bhutan via Kasjmir, Sikkim tot Pakistan. In het verleden was de soort aanwezig in alle berggebieden van Noord Pakistan, maar de soort is de afgelopen 40-50 jaar sterk achteruitgegaan. Er is beperkte informatie beschikbaar over de soort.

Deze studie heeft tot doel de interacties & conflicten tussen mens en beer, habitatvoorkeuren, bezettingspatronen, dichtheid van beren in het gebied, populatiestructuur, inteelt en migratiepatronen van de beren te onderzoeken. O.a. door middel van genetisch onderzoek en een enquêteonderzoek onder gemeenschappen in berengebied. De informatie die uit deze studie voortvloeit, zal waardevol zijn voor de bescherming van deze soorten en de ontwikkeling van effectieve beheerstrategieën teneinde conflicten tussen mens en beer te verminderen en de soorten in hun natuurlijke habitat te behouden.

Lippenberen (Melursus ursinus) worden ook wel ‘umbrella species‘ genoemd: diersoorten die een belangrijke rol spelen voor het ecosysteem. Ze worden tegenwoordig als Kwetsbaar aangemerkt door de IUCN. De belangrijkste reden voor de voortdurende achteruitgang van de populatie is de verkleining en fragmentatie van leefgebied als gevolg van groeiende menselijke druk. Dit heeft verlies van genetische variatie tot gevolg, en dus functionele connectiviteit tussen populaties. Indien dit in hetzelfde tempo doorgaat, zullen er alleen nog groepen geïsoleerde populaties Lippenberen met een zeer lage genetische diversiteit overblijven, met een hoog risico op inteelt tot gevolg, wat uiteindelijk tot uitsterven zal leiden.

Een eerdere studie van Thatte et al. (2019) benadrukte de negatieve impact van menselijke activiteiten, nederzettingen en infrastructuur op de functionele connectiviteit van Lippenberen. Een andere studie van Dutta et al. (2015) benadrukte ook het belang van corridors voor Lippenberen in het Satpura-Maikal-landschap in India. In dit huidige project wil het team de genetische diversiteit, de genenstroom en de populatiestructuur in het westelijke deel van Maharashtra onderzoeken, dat drie beschermde gebieden zal omvatten; Melghat Tiger Reserve, Yawal Wildlife Sanctuary en Gautala Wildlife Sanctuary. Er is informatie beschikbaar om deze gebieden met elkaar te verbinden via corridors op basis van de verspreiding van tijgers, maar geen van de studies is uitgevoerd om de functionele connectiviteit in deze regio te identificeren.

Deze studie, die sinds 2024 wordt gefinancierd door Bears in Mind en de IBA, onderzoekt het effect van landschapskenmerken op functionele connectiviteit tussen populaties Lippenberen in het Melghat-landschap, India.

De Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) is één van de iconische diersoorten in Pakistan, die in het bergachtige ecosysteem van het Raj-gebergte (HMR) leeft. In het grootste deel van zijn historische verspreidingsgebied in Pakistan zijn ze inmiddels uitgeroeid. De populatie neemt verder af en het verspreidingsgebied van deze soort krimpt door verlies en versnippering van leefgebied in. In verschillende valleien in de regio is de soort met lokaal uitsterven bedreigd. Beren worden geconfronteerd met de steeds groter wordende menselijke bevolking en infrastructuur, stroperij voor de handel in lichaamsdelen (voor medicijnen) en concurrentie met een steeds grotere veestapel om beperkt voedsel.

Extreme weersomstandigheden, moeilijk terrein en politieke onrust maken wetenschappelijk onderzoek in het leefgebied van deze beren in Pakistan een enorme uitdaging. Dit betekent dat basis informatie over het verspreidingsgebied van de soort nog steeds nauwelijks of anekdotisch is. Gebrek aan dit soort informatie zorgt er weer voor dat provinciale bestuurders en natuurbeschermingsorganisaties hun programma’s en beheersplannen niet goed op de berenpopulaties kunnen aansluiten.

Dit project van het Wildlife Ecology Lab van de Universiteit van Haripur (dat sinds 2024 financieel wordt ondersteund door Bears in Mind) heeft tot doel informatielacunes, verspreidingspatronen, populatiedynamiek, mens-beer conflicten en interacties over verlies van vee en gewasschade op te vullen en belangrijke beschermde gebieden te identificeren. De moderne gegevensverzameling en analytische benaderingen zullen worden toegepast om een wetenschappelijke database van beren in HMR op te bouwen. Bewustmakingscampagnes met lokale gemeenschappen en training van rangers worden ook gefaciliteerd tijdens de projectactiviteiten.

De diversiteit aan darmmicroben van Aziatische beren is nauwelijks bestudeerd; de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd op bruine beren en andere Europese en Amerikaanse beersoorten. Het doel van dit onderzoeksproject van het Wildlife and Conservation Biology (WCB) Research Lab is om de diversiteit aan darmmicroben van wilde en in gevangenschap levende Lippenberen te bestuderen, om zo de diversiteit te begrijpen en te vergelijken.

Microbioom biologie is een relatief onderbestudeerd onderwerp in de biologie, maar het is veelbelovend, met name van belang in het begrijpen van de effecten van habitatdegradatie en beschikbaarheid van voedingsstoffen voor beren. De bevindingen zullen helpen om o.a. dierentuinen over de hele wereld waar de Lippenberen worden gehouden, alsmede de State Forest Department te helpen om de status van wilde beren en hun seizoensgebonden voedingsbehoeften te begrijpen.

De mestmonsters van wilde beren worden verzameld in het Jessore Wildlife Sanctuary, in de staat Gujarat – India, dat bekend staat om de hoge dichtheid van Lippenberen in India. De monsters van in gevangenschap levende beren zullen worden verzameld in verschillende dierentuinen en berenopvangcentra in India. Verse uitwerpselen worden verzameld in een steriele containers met een zoutoplossing en de isolatie van microben wordt uitgevoerd met conventionele microbiologische methoden. Verdere identificatie wordt gedaan met behulp van de Vitek-2 compact, een geautomatiseerd identificatiesysteem dat wordt gebruikt voor microbiële identificatie. Genotypische analyse zal worden uitgevoerd met behulp van 16s rRNA-analyse door Sanger-sequencing, gevolgd door data-analyse met behulp van BLASTN.