Home > Berenbescherming in Bangladesh

Natuurbeschermingsmaatregelen in Bangladesh zijn voornamelijk gericht op grote charismatische diersoorten in de Sundarbans, zoals Bengaalse tijgers (Panthera tigris tigris). Buiten de Sundarbans is er nauwelijks aandacht voor (en onderzoek gedaan naar) de ecologie, lokale perceptie en mens-dier conflictbeheersing voor soorten als de Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) en Maleise beren (Helarctos malayanus) in het zuidoosten van het land. Hier leven soorten in het Chittagong Hills Tract (CHT), een belangrijk gebied bestaande uit primair bosgebied en bewerkte landbouwgronden.

Aziatische zwarte beren en Maleise beren leven zij-aan-zij in het CHT, maar er is tot op heden geen onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de foerageerecologie en interactie tussen deze beersoorten. Incidenten tussen mens en beer suggereren dat verlies en versnippering van geschikt leefgebied (bossen) en vermindering van natuurlijk voedsel de kans op conflicten hebben vergroot, aangezien beide beersoorten regelmatig gecultiveerde gebieden bezoeken. Dit resulteert met regelmaat in het doden van de betreffende beren. Het gebrek aan systematisch onderzoek en gerichte inspanningen voor het behoud van beren in het algemeen, in combinatie met de onophoudelijke trend van verlies van leefgebied en stroperij, vormt een aanzienlijk risico op lokale uitsterving. Bovendien vergroot het gebrek aan kennis over beren bij de lokale gemeenschappen de uitdagingen bij het implementeren van effectieve beschermingsstrategieën.

Er is dus dringend behoefte aan uitgebreid onderzoek en beschermingsinitiatieven gericht op beren in de CHT-regio, om lokale uitsterving te voorkomen en het samenleven tussen beren en mensen te bevorderen.

Het doel van het project is om kennis over de verspreiding van beren en het gebruik van leefgebieden in een door de mens gedomineerd landschap te vergroten, en de lokale gemeenschappen te betrekken bij het leggen van een basis voor een langlopend berenbeschermingsprogramma in de regio.

Bears in Mind ondersteunt de Creative Conservation Alliance met dit project financieel sinds 2024.