Home > Natuurbescherming

De populatie lippenberen neemt af in hun verspreidingsgebied als gevolg van aantasting van leefgebied, verlies van leefgebied en conflicten met mensen. Deze bedreigingen zullen naar verwachting toenemen door de toenemende verstedelijking en de vraag naar natuurlijke hulpbronnen. In het afgelopen decennium heeft menselijk ingrijpen in hun leefgebieden geleid tot een toename van het conflict tussen mens en lippenbeer in India.

Rajasthan, de grootste provincie van India, heeft beperkte wetenschappelijke gegevens over lippenberen. Bestaande studies richten zich vooral op de verspreiding, het dieet binnen één beschermd gebied en de lokale perceptie van de soort. Deze studies benadrukken de dringende noodzaak naar meer onderzoek vanwege de toenemende dreiging van stroperij en aantasting van leefgebied. Deze studie, die sinds 2024 wordt ondersteund door Bears in Mind, heeft tot doel de genetische variabiliteit en populatiestructuur in het zuiden van Rajasthan te onderzoeken met als doel data over het landschap en de genetische diversiteit te identificeren en ook bij te dragen aan het project van de IUCN Bear Specialist Group over het in kaart brengen van het verspreidingsgebied van Aziatische beren in het algemeen

In de westelijke Himalaya van India leven de Himalaya bruine beer (Ursus arctos isabellinus) en de Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) in de nabijheid van mensen. Deze mensen, van wie velen afkomstig zijn uit verschillende inheemse groepen, zijn in de eerste plaats ofwel veehouders (bijv. de Bakerwals en Gaddis) of landbouwers (verbouwers van met name fruit zoals appels). Deze nabijheid van beren tot mensen wordt steeds meer vergroot door klimaatverandering, die tot gevolg heeft dat gewassen op grotere hoogtes verbouwd worden, wat het verlies van geschikt leefgebied voor beren tot gevolg heeft. Dit leidt tot meer negatieve interacties tussen mens en beer, waaronder, maar niet beperkt tot, meer plunderingen van gewassen door beren en aanvallen op vee. Het grootste deel daarvan wordt ‘beantwoord’ door de boeren of veehouders met het doden van beren als vergelding. Als de financiële gevolgen van het verlies van levensonderhoud door beren niet voldoende worden gecompenseerd, kan het illegale doden van beren als vergelding ook leiden tot toename in illegale handel in delen van beren voor traditionele medicijnen in m.n. China.

Op basis van deze informatie streeft het team er naar om een lokaal netwerk van aangewezen personen in specifieke regio’s te operationaliseren, om actief te werken aan interventies voor de bescherming van mensen en beren; het waarborgen van de bescherming van beren en tegelijkertijd het levensonderhoud van mensen te beschermen.

Bears in Mind ondersteunt het project sinds 2024.

Slechts ongeveer 17% van de naar schatting 17.000 km2 aan leefgebied van de Lippenbeer (Melursus ursinus) in Nepal is effectief beschermd. De onbeschermde populaties van Lippenberen zijn grotendeels beperkt tot de bossen van de Churia-heuvels. In het oostelijke deel van het Churia-gebergte ligt het Trijuga-bos dat ooit een bolwerk was voor Lippenberen, maar nu wordt geconfronteerd met ongekende bedreigingen.

Het team van WILD CARE (Wildlife Conservation and Research Endeavour Nepal) heeft de afgelopen drie jaar uitgebreide kennis opgedaan in dit gebied en het heeft een hoge mate van menselijke verstoring aan het licht gebracht, wat heeft geleid tot een lage berendichtheid, versnipperde verspreiding en conflicten, waardoor beren op de rand van lokaal uitsterven worden geduwd. Nu de basisgegevens zijn verkregen, is de uitdaging het verbeteren van het bewustzijn, de perceptie en het vermogen van de lokale bevolking om harmonieus samen te leven met Lippenberen en steun voor natuurbehoud te bevorderen.

Dit project, dat sinds 2024 wordt ondersteund door Bears in Mind, is ontwikkeld om deze uitdaging aan te gaan door middel van (i) uitgebreide bewustmakingscampagnes in lokale gemeenschappen en scholen, (ii) het voorlichten van bestuurders op lokaal niveau om de bescherming van Lippenberen op te nemen in richtlijnen voor bosgebruik & beheer, en (iii) betrekken van mensen werkzaam in de bosbouw over het monitoren van Lippenberen. Door de kloof tussen wetenschappelijk onderzoek en betrokkenheid van de gemeenschap te overbruggen, biedt het project hoop voor het voortbestaan van Lippenberen op de lange termijn in dit kritieke ecosysteem.

De Himalaya bruine beer (Ursus arctos isabellinus) komt voor in landen als Afghanistan, China, India, Iran, Irak, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Nepal, Pakistan, Turkije, Turkmenistan en Tadzjikistan. In Pakistan hebben onderzoekers populaties bruine beren geregistreerd op 15 verschillende plaatsen, waarbij alleen het Deosai-plateau en het Khujarab National Park een toenemende populatie hebben als gevolg van beschermingsmaatregelingen. Er wordt verwacht dat overige 13 populaties afnemen. De Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) in de Himalaya regio heeft een beperkt verspreidingsgebied; van Bhutan via Kasjmir, Sikkim tot Pakistan. In het verleden was de soort aanwezig in alle berggebieden van Noord Pakistan, maar de soort is de afgelopen 40-50 jaar sterk achteruitgegaan. Er is beperkte informatie beschikbaar over de soort.

Deze studie heeft tot doel de interacties & conflicten tussen mens en beer, habitatvoorkeuren, bezettingspatronen, dichtheid van beren in het gebied, populatiestructuur, inteelt en migratiepatronen van de beren te onderzoeken. O.a. door middel van genetisch onderzoek en een enquêteonderzoek onder gemeenschappen in berengebied. De informatie die uit deze studie voortvloeit, zal waardevol zijn voor de bescherming van deze soorten en de ontwikkeling van effectieve beheerstrategieën teneinde conflicten tussen mens en beer te verminderen en de soorten in hun natuurlijke habitat te behouden.

Lippenberen (Melursus ursinus) worden ook wel ‘umbrella species‘ genoemd: diersoorten die een belangrijke rol spelen voor het ecosysteem. Ze worden tegenwoordig als Kwetsbaar aangemerkt door de IUCN. De belangrijkste reden voor de voortdurende achteruitgang van de populatie is de verkleining en fragmentatie van leefgebied als gevolg van groeiende menselijke druk. Dit heeft verlies van genetische variatie tot gevolg, en dus functionele connectiviteit tussen populaties. Indien dit in hetzelfde tempo doorgaat, zullen er alleen nog groepen geïsoleerde populaties Lippenberen met een zeer lage genetische diversiteit overblijven, met een hoog risico op inteelt tot gevolg, wat uiteindelijk tot uitsterven zal leiden.

Een eerdere studie van Thatte et al. (2019) benadrukte de negatieve impact van menselijke activiteiten, nederzettingen en infrastructuur op de functionele connectiviteit van Lippenberen. Een andere studie van Dutta et al. (2015) benadrukte ook het belang van corridors voor Lippenberen in het Satpura-Maikal-landschap in India. In dit huidige project wil het team de genetische diversiteit, de genenstroom en de populatiestructuur in het westelijke deel van Maharashtra onderzoeken, dat drie beschermde gebieden zal omvatten; Melghat Tiger Reserve, Yawal Wildlife Sanctuary en Gautala Wildlife Sanctuary. Er is informatie beschikbaar om deze gebieden met elkaar te verbinden via corridors op basis van de verspreiding van tijgers, maar geen van de studies is uitgevoerd om de functionele connectiviteit in deze regio te identificeren.

Deze studie, die sinds 2024 wordt gefinancierd door Bears in Mind en de IBA, onderzoekt het effect van landschapskenmerken op functionele connectiviteit tussen populaties Lippenberen in het Melghat-landschap, India.

De Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) is één van de iconische diersoorten in Pakistan, die in het bergachtige ecosysteem van het Raj-gebergte (HMR) leeft. In het grootste deel van zijn historische verspreidingsgebied in Pakistan zijn ze inmiddels uitgeroeid. De populatie neemt verder af en het verspreidingsgebied van deze soort krimpt door verlies en versnippering van leefgebied in. In verschillende valleien in de regio is de soort met lokaal uitsterven bedreigd. Beren worden geconfronteerd met de steeds groter wordende menselijke bevolking en infrastructuur, stroperij voor de handel in lichaamsdelen (voor medicijnen) en concurrentie met een steeds grotere veestapel om beperkt voedsel.

Extreme weersomstandigheden, moeilijk terrein en politieke onrust maken wetenschappelijk onderzoek in het leefgebied van deze beren in Pakistan een enorme uitdaging. Dit betekent dat basis informatie over het verspreidingsgebied van de soort nog steeds nauwelijks of anekdotisch is. Gebrek aan dit soort informatie zorgt er weer voor dat provinciale bestuurders en natuurbeschermingsorganisaties hun programma’s en beheersplannen niet goed op de berenpopulaties kunnen aansluiten.

Dit project van het Wildlife Ecology Lab van de Universiteit van Haripur (dat sinds 2024 financieel wordt ondersteund door Bears in Mind) heeft tot doel informatielacunes, verspreidingspatronen, populatiedynamiek, mens-beer conflicten en interacties over verlies van vee en gewasschade op te vullen en belangrijke beschermde gebieden te identificeren. De moderne gegevensverzameling en analytische benaderingen zullen worden toegepast om een wetenschappelijke database van beren in HMR op te bouwen. Bewustmakingscampagnes met lokale gemeenschappen en training van rangers worden ook gefaciliteerd tijdens de projectactiviteiten.

De diversiteit aan darmmicroben van Aziatische beren is nauwelijks bestudeerd; de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd op bruine beren en andere Europese en Amerikaanse beersoorten. Het doel van dit onderzoeksproject van het Wildlife and Conservation Biology (WCB) Research Lab is om de diversiteit aan darmmicroben van wilde en in gevangenschap levende Lippenberen te bestuderen, om zo de diversiteit te begrijpen en te vergelijken.

Microbioom biologie is een relatief onderbestudeerd onderwerp in de biologie, maar het is veelbelovend, met name van belang in het begrijpen van de effecten van habitatdegradatie en beschikbaarheid van voedingsstoffen voor beren. De bevindingen zullen helpen om o.a. dierentuinen over de hele wereld waar de Lippenberen worden gehouden, alsmede de State Forest Department te helpen om de status van wilde beren en hun seizoensgebonden voedingsbehoeften te begrijpen.

De mestmonsters van wilde beren worden verzameld in het Jessore Wildlife Sanctuary, in de staat Gujarat – India, dat bekend staat om de hoge dichtheid van Lippenberen in India. De monsters van in gevangenschap levende beren zullen worden verzameld in verschillende dierentuinen en berenopvangcentra in India. Verse uitwerpselen worden verzameld in een steriele containers met een zoutoplossing en de isolatie van microben wordt uitgevoerd met conventionele microbiologische methoden. Verdere identificatie wordt gedaan met behulp van de Vitek-2 compact, een geautomatiseerd identificatiesysteem dat wordt gebruikt voor microbiële identificatie. Genotypische analyse zal worden uitgevoerd met behulp van 16s rRNA-analyse door Sanger-sequencing, gevolgd door data-analyse met behulp van BLASTN.

Natuurbeschermingsmaatregelen in Bangladesh zijn voornamelijk gericht op grote charismatische diersoorten in de Sundarbans, zoals Bengaalse tijgers (Panthera tigris tigris). Buiten de Sundarbans is er nauwelijks aandacht voor (en onderzoek gedaan naar) de ecologie, lokale perceptie en mens-dier conflictbeheersing voor soorten als de Aziatische zwarte beren (Ursus thibetanus) en Maleise beren (Helarctos malayanus) in het zuidoosten van het land. Hier leven soorten in het Chittagong Hills Tract (CHT), een belangrijk gebied bestaande uit primair bosgebied en bewerkte landbouwgronden.

Aziatische zwarte beren en Maleise beren leven zij-aan-zij in het CHT, maar er is tot op heden geen onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de foerageerecologie en interactie tussen deze beersoorten. Incidenten tussen mens en beer suggereren dat verlies en versnippering van geschikt leefgebied (bossen) en vermindering van natuurlijk voedsel de kans op conflicten hebben vergroot, aangezien beide beersoorten regelmatig gecultiveerde gebieden bezoeken. Dit resulteert met regelmaat in het doden van de betreffende beren. Het gebrek aan systematisch onderzoek en gerichte inspanningen voor het behoud van beren in het algemeen, in combinatie met de onophoudelijke trend van verlies van leefgebied en stroperij, vormt een aanzienlijk risico op lokale uitsterving. Bovendien vergroot het gebrek aan kennis over beren bij de lokale gemeenschappen de uitdagingen bij het implementeren van effectieve beschermingsstrategieën.

Er is dus dringend behoefte aan uitgebreid onderzoek en beschermingsinitiatieven gericht op beren in de CHT-regio, om lokale uitsterving te voorkomen en het samenleven tussen beren en mensen te bevorderen.

Het doel van het project is om kennis over de verspreiding van beren en het gebruik van leefgebieden in een door de mens gedomineerd landschap te vergroten, en de lokale gemeenschappen te betrekken bij het leggen van een basis voor een langlopend berenbeschermingsprogramma in de regio.

Bears in Mind ondersteunt de Creative Conservation Alliance met dit project financieel sinds 2024.

Criminelen gebruiken ons land om op grote schaal streng verboden handel te drijven in traditionele Chinese medicijnen (TCM) waar bedreigde dieren en planten in worden verwerkt. Dat toont een onderzoek aan van vier organisaties. De Nederlandse stichtingen SPOTS, IUCN NL, Bears in Mind en ELI (een internationale autoriteit die onderzoek doet naar criminele netwerken achter illegale handel in wildlife) begonnen in 2021 met hun geheime onderzoek, dat leidde tot schokkende bevindingen. Deze werden in 2023 overgedragen aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij startten een vervolgonderzoek en recent vonden er huiszoekingen, inbeslagnames en een arrestatie plaats. Het onderzoek loopt nog.

Inspecteurs van NVWA doorzoeken een grote hoeveelheid aan TCM producten (c) NVWA

Onderzoek SPOTS, IUCN NL, ELI en Bears in Mind

Illegale handel in wilde dieren is een zeer lucratieve en groeiende vorm van georganiseerde misdaad. Toch blijft deze vorm van criminaliteit veelal onderbelicht. Het was de reden voor SPOTS, IUCN NL, Earth League International (ELI) en Bears in Mind om een onderzoek te starten naar deze illegale handel in Nederland en de EU. De focus van het onderzoek lag op de handel in bedreigde diersoorten die gebruikt worden als ingrediënt voor traditionele Chinese medicijnen (TCM). Een specifiek gedeelte van TCM gebruikt bedreigde planten en lichaamsdelen van wilde dieren als ingrediënt. Door die vraag komen verschillende bedreigde diersoorten onder nog meer onder druk te staan. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de neushoorn, het schubdier (pangolin) en de tijger.

Meer en meer wordt in TCM producten gewerkt met zogenaamde vervangende dieren. Zo worden luipaarden, leeuwen, sneeuwluipaarden en jaguars gebruikt als vervanger van de tijger en de Afrikaanse pangolin als vervanger van de (uitstervende) pangolin in Azië. Het zorgt voor een toenemende druk op vele al met uitsterven bedreigde dieren en planten.

In 2021 werd gestart met het onderzoek welke zich richtte op Nederland en de EU. Zoals gezegd; de bevindingen waren schokkend.

Nederland spil in illegale handel voor TCM

Uit het door ELI verrichte onderzoek, komt naar voren dat Nederland een belangrijke doorvoer, – alsook bestemmingsmarkt is voor TCM-producten die ingrediënten bevatten van bedreigde planten- en diersoorten waarin niet gehandeld mag worden en dus illegaal zijn. Het Nederlandse criminele netwerk dat uit het onderzoek naar voren kwam, wordt ervan verdacht deze uit China te hebben geïmporteerd, de materialen te hebben gebruikt om illegale TCM-producten te maken en deze vervolgens binnen Nederland en andere EU-landen te hebben gedistribueerd. Deze illegale TCM-producten bevatten verboden ingrediënten zoals schubben van het schubdier, hoorn van neushoorn en tijgerbotten.

De illegale TCM-producten worden hierbij vaak samen met legale producten vervoerd, zodat het voor opsporingsdiensten moeilijker is om ze te identificeren. Uit het onderzoek blijkt verder dat dit criminele netwerk eveneens betrokken is bij andere vormen van zware criminaliteit zoals het witwassen van geld en drugshandel en in het verleden mensensmokkel.

Belt and Road Initiative

Uit ELI’s onderzoek kwam verder naar voren dat de illegale producten veelal per trein worden geëxporteerd naar de EU vanuit China. Deze treinroute is onderdeel van de zogenaamde Belt and Road Initiative van China; een ontwikkelingsstrategie van China waarbij het land handelsnetwerken aanlegt over de hele wereld. Door de aanleg van infrastructuren in landen met grote biodiversiteit, wordt ook de illegale handel in bedreigde planten en dieren gemakkelijker. Dit is bijvoorbeeld te zien in de illegale handel van jaguars. Met een toenemende invloed van China in Zuid-Amerika, is de illegale handel in dit dier explosief gegroeid. Jaguar lichaamsdelen worden in TCM gebruikt ter vervanging van de tijger.

Deze illegale handel leidt niet alleen tot een afname van de biodiversiteit en het nog verder onder druk zetten van al bedreigde planten en diersoorten. Het leidt ook tot enorme zoönotische risico’s. De COVID-19 pandemie met wereldwijd meer dan drie miljoen doden en een miljardenschade aan economieën, is zeer waarschijnlijk begonnen op een wildlife markt in China. Deze markt stond bekend om de verkoop van wilde dieren waaronder veel dieren die gewild zijn in een gedeelte van TCM zoals vleermuizen en pangolins (schubdieren).

Oproep aan de politiek – neem wildlife crime serieus!

Uit het onderzoek komt naar voren dat er achter de illegale handel in dieren en planten grootschalige, internationale criminele netwerken schuilgaan die zich ook bezighouden met andere vormen van zware criminaliteit zoals het witwassen van geld en drugshandel. Nederland kan een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van wildlife crime en het oprollen van deze criminele netwerken. Nederland is een belangrijke schakel in de illegale handel, zo bleek ook uit het onderzoek.

Volgens de vier organisaties is het van het grootste belang dat de politiek meer gaat inzetten op structurele aandacht voor wildlife criminaliteit. Daarbij is ook specifieke aandacht nodig voor de rol die TCM speelt binnen deze vorm van misdaad. Zij doen een dringende oproep aan de politiek om meer middelen beschikbaar te stellen, zowel mankracht als financiële middelen. Ze roepen de NL regering ook op om dit onderwerp te agenderen bij internationale overleggen die gaan over Biodiversiteit en bij instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de oprichting van een wildlife unit die geheel gespecialiseerd is in de aanpak van illegale handel in bedreigde soorten, behoort tot de aanbevelingen die gedaan worden in het onderzoeksrapport van de organisaties. Meer aandacht is nodig, aldus de betrokkenen, omdat het de verwachting is dat wildlife crime de komende jaren flink zal blijven groeien.

Verwachte groei van traditionele medicijnen

Volgens de WHO worden traditionele medicijnen door zo’n 60% van de wereldbevolking gebruikt en zijn ze, aldus de WHO, voor veel mensen de enige toegang tot medische zorg. De WHO ziet een enorme potentie in traditionele medicijnen. De vier organisaties zijn daarom van mening dat het essentieel is dat de WHO zich uitspreekt tegen het gebruik van bedreigde dieren en planten in traditionele medicijnen.

Ook de Chinese overheid zet sterk in op de uitbreiding van het gebruik van TCM en heeft dit opgenomen in hun vijfjarenplannen. Hierdoor is het de verwachting dat de (illegale) handel in bedreigde dieren en planten alleen maar zal toenemen. Naar verwachting zal de geschatte waarde van TCM zal in 2030 ongeveer 1 biljoen dollar zijn.

Het hele (Engelstalige) onderzoeksrapport met daarin de aanbevelingen is via deze link te lezen.

Photo header: Britta Jaschinski/ IUCN NL

Biologen zijn belast met de enorme uitdaging: het beschermen van de natuur in een veranderende, door mensen gedomineerde wereld. Ze wenden zich tot nieuwe slimme technologieën om de natuur beter te begrijpen en trends te volgen.

Herkenningssoftware onwikkeld door onderzoeker Melanie Clapham

Dit nieuwe project, gefinancierd door Bears in Mind en uitgevoerd door een inheemse non-profitorganisatie genaamd Nanwakolas Council Society (NCS), werkt met deze middelen en bevordert de bescherming van beren door middel van geautomatiseerde visuele identificatie, gekoppeld aan onderzoek naar bruine beren en monitoring met behulp van inheemse kennis. Het team gebruikte eerder machine learning (AI) om software te ontwikkelen die individuele bruine beren in afbeeldingen identificeert met behulp van gezichtsherkenning. Het team is nu van plan deze software toe te passen om essentiële kennis te genereren voor het behoud van landschappen en beren. Het team werkt samen met Indigenous Guardian-programma’s van zes First Nations gemeenschappen, waarbij lokale kennis wordt gecombineerd met wetenschappelijke gegevens over individuele beren. Hierdoor wordt nieuwe ecologische kennis en een nieuwe onderzoeksmethode voor het monitoren van wilde dieren ontwikkeld.

De aanpak van het team en de open source-software zullen een reproduceerbare techniek opleveren die kan worden toegepast op andere berensoorten wereldwijd. De resultaten zullen rechtstreeks van invloed zijn op het beheer en de bescherming van bruine beren in het Southern Great Bear Rainforest – het grootste aaneengesloten gebied van gematigd kustregenwoud ter wereld, en daarom van significate internationale betekenis.

Alle afbeeldingen die hier worden gebruikt, zijn (c) BearID Project

Beren worden individueel herkent mbv AI (c) BearID project